Zomerconcertserie Stevenskerk Nijmegen

Uit Stichting Nijmeegse Orgelkring
navigatie navigatie, zoeken

Zomerconcertserie

In 2013 is de Zomerconcertserie gekoppeld aan het Opera Festival. Waar tot nog toe het festival altijd de finale van het concertseizoen was, is het dit jaar de opmaat naar de concertserie. Dat biedt de gelegenheid om het thema Opera door te trekken naar de reguliere concertserie. In het eerste dinsdagavond concert programmeert Geert Bierling transcripties van klaviermuziek van grote operacomponisten als Mozart, Händel, Rossini en Saint-Saëns. Waar een opera altijd aanvangt met een grote ouverture, heeft Bierling een operateske draai gegeven aan een groot orgelwerk van Johann Sebastian Bach. De overige musici die optreden in de concertserie zullen hun concert openen met een fragment uit een door hen geliefde opera. De grande finale van deze serie is het improvisatieconcert bij de vertoning van de beroemde stomme film The Phantom of the Opera door de bekende Nijmeegse filmimprovisator Joost Langeveld. Het regulier concertprogramma staat garant voor een hoog niveau met zeer gevarieerde orgelmuziek door de eeuwen heen en gespeeld door musici met grote kwaliteiten.


18 juni Van Bach tot Bacchanale door Geert Bierling
Met de operamuziek van het Opera Festival nog vers in het geheugen, slaat Geert Bierling een brug naar de reguliere zomerconcertserie. Veel beroemde operacomponisten zoals Mozart, Händel, Rossini en Saint-Saëns hebben ook klaviermuziek gecomponeerd. Bierling heeft daar arrangementen voor orgel van gemaakt. Als Grosse Ouverture heeft hij een operateske bewerking gemaakt van een groot orgelwerk van Bach. De finale is echte opera: Bacchanale uit Samson et Dalila van Saint-Saëns.


25 juni Bach concert door Euwe en Sybolt de Jong
Een uniek Bachconcert van de broers Euwe en Sybolt de Jong. Zij vonden dat het cantate-oeuvre ook uitstekend op orgel ten gehore gebracht kon worden. Zonder een noot te veranderen toverde Sybolt de Jong de aria’s en koorstukken om tot een triosonate, koraalvariaties en orgelfuga. Maar om deze composities met de vele zelfstandige melodieën optimaal uit te voeren kwamen ze handen en voeten tekort. De oplossing: quatremains spelen.


02 juli Himmelhoch Jauchzend door Jetty Podt
Jetty Podt geeft dit jaar een jubileumconcert vanwege haar 25-jarig jubileum als organist in de Sint Stevenskerk en als ode aan het haar dierbare Königorgel. Het programma in ‘Himmelhoch jauchzend’ biedt veel lofmuziek, zoals de Preludium en Fuga in G van J..S. Bach en Laudate Dominum van Jan Welmers, maar daartussen ook uitermate treurige muziek, zoals Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen van Franz Liszt. Grote hoogtes en dieptes: deze uitersten versterken elkaar.


09 juli Ontwaken en weer tot rust komen door Ko Zwanenburg
Het 16de-eeuwse lied Wachte auf, ruft uns die Stimme van Philipp Nicolai is de rode draad van dit concert. Ko Zwanenburg heeft drie bewerkingen geselecteerd uit verschillende muziekperioden: uit de 17de, 19de en 20ste eeuw van respectievelijk Johann Sebastian Bach, Hugo Distler en Max Reger. Tussen deze composities klinken meditatieve werken van de 20ste-eeuwse composities Arvo Pärt en Jehan Alain.


23 juli België voor en na… door Joris Verdin
Deze bekende Belgische organist opent met een ouverture uit een opera die bepalend is voor de geschiedenis van België. De uitvoering van De Stomme van Portici van Auber in Brussel was aanleiding tot de Belgische opstand tegen Nederland in 1813. Tussen dit werk en de finale met een Première Suite van de Belgische componist Josse Boutmy klinkt onder meer nog het kleurrijke Flötenkonzert van Christian Heinrich Rinck.


30 juli Beroemd, maar nog nooit gehoord door Ute Gremmel-Geuchen
Als er van een grote componist een nieuwe compositie ontdekt wordt, is dat wereldnieuws. Eigenlijk zou dat ook moeten gelden voor het programmeren van onbekend werk van grote componisten op een concert. Ute Gremmel-Geuchen durft het aan werken van Bach, Rameau en Rheinberger te spelen, die u mogelijk nog nooit hebt gehoord en ook niet gauw nog eens zult horen. Een uniek concert dus.


06 aug. Improvisaties op beeldende kunst door Wilbert Berendsen en Geerten Liefting
Wilbert Berendsen en Geerten Liefting laten zich bij hun improvisatieconcert inspireren door de kunstwerken van de Zomerexpositie 2013 in de Stevenskerk. Deze expositie van beeldende kunst van Intermedi-Art heeft het thema ‘’Thuisreis’, gebaseerd op de Nijmegenprent 2013. ‘De Oversteek’ van Annermarie Petri. Deze werken zijn van 13 juli tot en met 18 augustus te bezichtigen. Tijdens het concert worden de kunstwerken die thema van de improvisatie zijn, op groot scherm vertoond.


13 aug. Acht Generaties Franse Meesters door Erwin Wiersinga
Erwin Wiersinga volgt een aantal generaties Franse componisten die vrijwel allen geïnspireerd zijn door het prachtige Cavaillé Coll-orgel en het orgel als een orkest beschouwden. Te beginnen bij Cesar Franck die enorm veel heeft betekend voor de opleving van de orgelmuziek in het Frankrijk van de 19de eeuw, volgden grote en virtuoze componisten elkaar op: Franck, Widor, Vierne, Messiaen, tot nu Escaich. Sommigen werkten traditioneel, anderen waren zeer revolutionair.


20 aug. Bach op hoog niveau door Reitze Smits
Voor velen is en blijft Johann Sebastian Bach de allergrootste componist voor orgel. De Nijmeegse Orgelkring programmeert daarom jaarlijks twee Bachconcerten. Op deze tweede Bach-avond staat de Bachspecialist Reitze Smits garant voor een concert van zeer hoog niveau. Na het wat speelser ingevulde quatremains-programma van de gebroeders De Jong volgt Smits het klassieke stramien: een Concerto, Koraalbewerking en een Sonate. Stuk voor stuk prachtige composities.


27 aug. Vakantiemijmeringen: Tour d’Europe door Peter van Dijk
Aan het einde van de zomervakantie weer terug in Nijmegen kunt u weer even wegdromen bij de recente vakantiebelevenissen. Was het Parijs, Wenen, Praag, Madrid, Piacenza, Braga of Brussel? Peter van Dijk neemt u met muziek van componisten uit die steden en streken van terug naar de dierbare momenten van recreatie. Van Dijk reist in het concert van het koororgel naar het Königorgel.


03 sept. In de geest van Albert Schweitzer door Berry van Berkum
Een eeuw na zijn vertrek naar Afrika wordt dit jaar het 100-jarig jubileum van Albert Schweitzer gevierd. Schweitzer was een beroemd arts, theoloog, filosoof, musicus en kreeg in 1952 de Nobelprijs voor de Vrede. Als musicus concerteerde hij in de Stevenskerk. Van Berkum volgt in dit herdenkingsconcert vrij nauwgezet Schweitzers concerten waarin gespeelde en gezongen Bachkoralen centraal staan en voegt daar nieuw werk aan toe dat is geïnspireerd door Afrikaanse muziek. De koralen worden gezongen door Capella Schweitzeriana o.l.v. Jetty Podt.


10 sept. Improvisaties bij film The Phantom of the Opera (1925/29) door Joost Langeveld
Het slotconcert van deze concertserie keert weer terug naar het thema van het Festival Opera. Joost Langeveld improviseert bij de vertoning van de stomme film The Phantom of the Opera. Deze allereerste verfilming van het verhaal van Gaston Leroux is bekend om de prachtige beelden. Het spook van de Opera wordt verliefd op de prima donna van de Opera en ontvoert haar naar de catacomben….

Festival 2013: Opera in de Stevens

De Opera komt naar u toe deze zomer, en wel naar de Stevenskerk! En dat niet alleen, het wordt een uniek gebeuren door de wisselwerking met het Königorgel, onze eigen ster. Mis het niet en schrijf de data alvast in uw agenda!

Vrijdag 14 Juni 20u00, Purcell Gala II, William & Mary, Barokopera Amsterdam

Opera gaat vooral om het vertellen van een verhaal. In dit kroningsjaar gaan we terug naar een ander staatshoofd, Willem III, stadhouder der Nederlanden en bovendien met zijn vrouw Mary Stuart staatshoofd van Engeland. Barokopera Amsterdam doet verslag van deze roerige tijden aan de hand van de prachtige muziek van de Engelse hofcomponist Henry Purcell. Om het verhaal extra luister bij te zetten worden de operawerken afgewisseld met orgelmuziek door Dirk Luijmes.

Zaterdag 15 Juni 15u00-17u00, Operakoor workshop o.l.v. dirigent José Doodkorte

José Doodkorte (dirigent van Toonkunstkoor Nijmegen) geeft een workshop operakoormuziek voor amateurzangers en laat proeven aan de kleurrijke muzikale werelden van componisten als Richard Wagner, Giuseppe Verdi en George Bizet. Zij studeert met het ad hoc koor een aantal operakoren in die ‘s avonds tijdens de Opera Revue uitgevoerd worden. Schrijf u in door een mail te sturen naar:

Mail.png (Om spam te voorkomen is dit een afbeelding. Het adres graag overtypen in uw e-mail programma.)

U kunt ook gebruikmaken van onze Contactpagina. (Vergeet niet Stevenskerk en Nijmegen in te vullen voor Concertkerk en Concertstad).

Zaterdag 15 Juni 20u30, Opera Revue met Miranda van Kralingen en Willem de Vries

Na William en Mary is het tijd voor Miranda en Willem: Sopraan Miranda van Kralingen en bariton Willem de Vries geven deze avond een Opera Revue weg, met duetten en aria’s uit verschillende opera’s. Onder meer zijn delen uit opera’s van Mozart, Bizet, Puccini en Gershwin te beluisteren. De organisten Berry van Berkum en Joost Langeveld maken van het Königorgel een fantastisch begeleidingsorkest en spelen ook orgelmuziek in operastijl van onder meer Petrali en Lefébure-Wély. In deze Opera Revue treedt ook het ad hoc koor op dat die zaterdagmiddag onder leiding van José Doodkorte enkele operakoren heeft ingestudeerd.

Zondag 16 Juni 15u00, Kinderopera Koninginnesoep door Opera Dolleboelja

Deze kinderopera speelt zich af in de setting van een restaurantkeuken. Terwijl het verhaal wordt verteld, zijn de kok en de gastvrouw van het restaurant aan het werk. Hier en nu zijn dus verweven met het er was eens... van het sprookje. De muziek is een verzameling van aria’s en duetten uit bestaande opera’s van diverse componisten. Het verhaal wordt verteld en gezongen door Evelien Asberg (sopraan) en Ron Vervuurt (tenor). Frank van Merwijk begeleidt op piano en orgel. Het verhaal is gebaseerd op het kinderboek Tussen Koksmuts en Kroon, geschreven door Heidi Koren en gaat over prinses Stefanie die verliefd wordt op de chef-kok van het kasteel. De vader van de prinses, de koning, heeft echter andere huwelijksplannen voor zijn dochter, namelijk Prins Knotsenstein. Deze prins uit het buurland valt bij de prinses absoluut niet in de smaak, zeker nu zij verliefd is geworden op die vrolijke man die vol overgave en passie doet waar hij goed in is: koken!


Onze concerten worden mede mogelijk gemaakt door:

Logo_Nijmegen‎ Logo_Stevenskerk


Taal Sidebar
Nieuwe CD opname
Vorige seizoenen
Sociale Netwerken

            
  
Persoonlijke instellingen